contact informatie retreats

Blijf op de hoogte van Retreats!

Start vandaag met verdieping, ontspanning én nieuwe energie. Schrijf je in voor onze mailings.

Meld je aan

Wat is Yoga nu eigenlijk?

Default Admin 28 Maart 2023

Yoga; is het een sport, is het mindfulness, is het een leefstijl? Wat is Yoga nu eigenlijk? Trainster Dieke Bikker schreef er een blog over!

 

Wat is Yoga nu eigenlijk?

Yoga is een ongeveer 5000 jaar oude beoefening van levens filosofie waarbij lichaam, geest en zogenaamde ziel als eenheid worden beschouwd, oorspronkelijk ontwikkeld door de Veda’s, de inheemse bevolking van India. De originele beoefening was er op gericht om de grootste staat van eenheid te kunnen ervaren in deze menselijke vorm van leven op aarde.

Van oorsprong heef Yoga een aantal uiteenlopende vormen, waaruit vooral de fysieke beoefening (asana’s) en de meditatie (Rhaja Yoga) naar het westen zijn overgevlogen.

Ook de andere ‘paden’ zoals ze genoemd worden in de taal van de Veda’s worden steeds meer beoefend in onder andere Europa en Amerika, zoals Bhakti Yoga (de yoga van devotie, door bijvoorbeeld mantra’s zingen) en Karma yoga (de yoga van dienstbaarheid, door bijvoorbeeld belangeloos werk te verrichten)

Het meest zul je te maken krijgen met Hatha Yoga, de yoga van de fysieke beoefening. Vaak wordt deze gecombineerd met meditatie, om verbinding van lichaam en geest te bestendigen.

 

Waarom is Yoga goed voor je?

Zoals hierboven beschreven heeft Yoga een invloed op je gevoel van eenheid, met andere woorden het is bedoeld om meer balans te brengen. Wat je hedendaags vooral ziet en waar ook steeds meer onderzoek naar wordt gedaan, met aantoonbaar bewijs, dis dat yoga vitaliteit brengt op alle vlakken in het lichaam (fysiologisch, mechanisch) en het zenuwstelsel tot rust en in balans brengt.

De oude yogi’s hadden dermate kennis dat ze wisten hoe het verband tussen het zenuwstelsel, de geest en het lichaam werkte. Tegenwoordig wordt in de westerse gezondheidszorg daar steeds meer onderzoek naar gedaan en worden er meer overeenkomsten gevonden tussen gezondheid en geestelijke balans.

It's not about being good at something

It's about being good to yourself

Wat doet Yoga met je lichaam?

Veel mensen komen in aanraking met yoga omdat ze merken hoe goed ze zich erdoor gaan volgen. Heel simpel, door het beoefenen van zowel kracht als souplesse, krijgen veel mensen klachten die al jarenlang aanhielden in het lichaam, zoals rugklachten / nek en schouder klachten weer onder controle. Het mooie hiervan is dat je zelf preventief kunt bijdragen aan je gezondheid, of zelfs de geneeskracht van je eigen lichaam kunt activeren, door het beoefenen van Yoga.

Daarnaast vergroot yoga het bewustzijn over je lichaam. Je gaat meer voelen, je wordt je meer bewust van wanneer je jezelf te veel belast, je voelt je ademhaling beter en meer bewustzijn draagt bij aan een gezonder en vitaler leven.

Welke soorten yoga zijn er voor beginners?

Wil je met yoga beginnen, maar zie je door de bomen het bos niet?

Over het algemeen in de ‘tegenwoordige’ yoga studio’s vind je een aantal vormen van yoga die zich bevinden in een spectrum van heel rustig en meditatief naar fysiek actief en dynamisch.
Ik probeer een aantal hier voor je op een rijtje te zetten. Er zijn naast onderstaande opsomming nog meer vormen, dus doe ook vooral je eigen onderzoek.

Om te kunnen kiezen adviseer ik vaak mensen om het vooral te gaan ondervinden en zeker niet af te haken na je eerste poging, maar ook eens een kijkje te nemen bij een andere stijl, of een andere docent. Want yoga wordt niet alleen op vele manieren beoefend, het wordt ook weer door iedere docent op zijn of haar eigen manier gegeven. 

Van mild & meditatief - naar intens & actief:

✓ Meditatie is een fysiek niet actieve vorm die vaak zittend of liggend beoefend wordt. Het is vooral de beoefening van bewustwording van lichaam en geest en je leert ofwel je aandacht te focussen of je leert waar te nemen (observeren)

✓ Yin Yoga is toegankelijk voor beginners. Een vorm waar je vaak voor langere tijd in een houding zit of ligt en daarmee een milde strekking brengt in de fascia (bindweefsel structuren in je lichaam), en heeft een werking op de meridianen, de zogenaamde energie banen in het lichaam

✓ Klassieke Hatha Yoga; een vorm waar je vaak op redelijk milde (maar soms ook heel stevig) maar technischere manier de yoga asana’s leert. Dat zijn zowel staande, zittende als liggende houdingen waarbij je zowel de spieren en structuren strekt als ook oefent in kracht. Vaak speelt de adem een belangrijke rol in het uitvoeren van de houdingen en in het oefenen van je aandacht. Deze vorm is over het algemeen goed toegankelijk wanneer je begint met yoga

✓  Vinyasa Yoga is een iets meer populaire stijl van yoga, die een voortvloeisel is van de laatste vorm van Yoga die we hieronder beschrijven (Ashtanga). In vinyasa is de focus dat de bewegingen (het bewegen van de ene asana naar de andere asana) worden samengebracht met de adem. Vinyasa betekent letterlijk vertaald zoiets als ‘in de juiste volgorde aan elkaar verbinden’. Vinyasa is een stevige fysieke beoefening

✓ Ashtanga Yoga deze plaatsen we als laatste in het rijtje, misschien wel omdat deze fysiek gezien hoort bij de meer uitdagende vormen van Yoga en tevens nog dicht bij de oorsprong beoefend wordt. Je beweegt door een vaste sequence van houdingen en diepe strekkingen, in combinatie met het tellen van de adem, soms ook nog een specifieke soort adem die Ujay genoemd wordt, als het geluid van de zee. Deze beoefening is krachtig en zal je wellicht aanspreken als je houdt van een (fysieke) uitdaging

Is Yoga iets voor mij?

Hier kun je het beste achterkomen door het te doen. In principe kan iedereen yoga beoefenen. Het mooie van Yoga is juist dat het niet bedoeld is als prestatie gerichte sport, maar om meer in verbinding te komen met jezelf. Iedereen kan dit dus beoefenen. Wellicht heeft de ene ermee behoefte aan dan de ander, of spreekt het aspect van lichaam & geest verbonden je aan of niet.

Zoals al eerder geschreven, ga het vooral zelf uitproberen en probeer vooral een aantal verschillende stijlen uit, om te kijken of het iets voor je is. Over het algemeen vertellen yogascholen en docenten je graag meer over de verschillende lessen.

Yoga in combinatie met wellness

En grote aanrader en met opkomende populariteit is ook om yoga te combineren met wellness. Waar yoga je helpt om in diepere verbinding te komen, je zenuwstelsel helpt kalmeren en je gehele systeem in balans brengt, zo kan de wellness het proces van diepe ontspanning en uitrusten ondersteunen. En de diepe ontspanning kan weer helpen in het verdiepen van je bewustzijn van je lichaam. Waar eerder spanning was, kan je nu misschien beter voelen omdat er meer ruimte komt. Een erg goede combinatie dus!

In een volgende blog zullen we dieper ingaan op het effect van Yoga op het zenuwstelsel en hoe het zenuwstelsel, yoga , stress, de hormoon huishouding en de spijsvertering met elkaar in verband staan.

Voor nu wens ik je veel plezier met je ontdekking tocht!

Dieke

 

Tijdens onze yoga workshops en meerdaagse programma's combineer je de positieve effecten van yoga en ademhaling én ben je bezig met zowel je lichaam als je geest. Helemaal fijn in combinatie met het weldadige effect van onze wellness. Een ultiem cadeau voor jezelf!

Maak een keuze.