contact informatie retreats

Blijf op de hoogte van Retreats!

Start vandaag met verdieping, ontspanning én nieuwe energie. Schrijf je in voor onze mailings.

Meld je aan

Zo blijf je mentaal soepel

Thea Nijhof 22 April 2022

Heb je soepele spieren, dan beweeg je een stuk makkelijker. Datzelfde geldt voor je mentale en emotionele jou, want ben je veerkrachtig dan kun je met meer souplesse omgaan met het leven. Juist in onrustige tijden is het goed om eens te bekijken hoe je aan jouw veerkracht kunt werken.

Veerkracht is…

Ja, wat is veerkracht eigenlijk? Het is de mate waarin je kunt meebewegen met het leven, met ups en downs, in goede en slechte tijden. Hoe ga je om met moeilijkheden, uitdagingen en tegenslagen? En hoe veer je weer terug na een kleine of diepere deuk? Juist nu is het dus goed om mentaal soepel te blijven.

Met de tips hieronder kun je je veerkracht trainen en versterken.

Veerkracht ontstaat als je erop durft te vertrouwen dat je hart je erdoorheen zal slepen...

Energie in balans

Wil je werken aan je veerkracht, begin dan bij je energie. Een goede energiebalans is de basis. Dat zit hem in gezond eten en voldoende drinken - water zuivert en brengt je lichaam in balans. Het zit ook in voldoende rust en beweging. Onderzoek en voel aan wat voor jou het juiste evenwicht is tussen inspanning en ontspanning. Is je energie op peil, dan beweegt je veerkracht mee.

Geef je emoties de ruimte

Het toverwoord: ontlading. Ben je verdrietig? Huil. Ben je boos? Schreeuw. Heb je angst? Schrijf het van je af. Ben je blij? Maak een dansje! Laat je emoties eruit. Het is gezond om even echt te voelen wat je voelt. Ben je daar doorheen, dan ervaar je opluchting en ruimte.

Geef je aandacht en energie aan de juiste zaken

Ken je de ‘cirkel van invloed’? De Amerikaan Stephen Covey bedacht hem om te laten zien waar je je in het leven wel en niet druk om moet en kúnt maken. Hij tekende twee cirkels. Een grote ‘cirkel van betrokkenheid’: alle dingen waar je druk over maakt in je leven, maar die buiten jouw macht liggen. Daarbinnen de kleinere ‘cirkel van invloed’. Hierin staan de dingen waar je wél iets aan kunt doen. Het advies van Covey: besteed tijd aan de dingen in die kleine cirkel, jouw cirkel. Zo bewaak je je energie én je veerkracht.

Informatie tot je nemen? Met mate!

Het journaal, nieuwssites, social media… Je neemt per dag nogal wat informatie tot je. Allemaal prikkels. Dat doet wat met je gedachten en emoties. Ons advies: kies maximaal twee momenten per dag waarop je nieuws tot je neemt. En kies dezelfde én betrouwbare kanalen. Je brein en lijf zullen je dankbaar zijn. En dat merk je aan je veerkracht.

Zie het goede, kies voor positieve energie

‘De meeste mensen deugen’, schreef Rutger Bregman met grote letters op de cover van zijn boek. En dat is een mooie gedachte. En nog waar ook, blijkt nu, kijk maar eens naar alle mooie, liefdevolle initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen. Het geeft hoop, een gevoel van verbinding. Ook dat geeft je positieve energie en maakt je veerkrachtiger.

Oefening baart kunst, dat geldt ook voor deze fitness voor je veerkracht. Probeer de tips dagelijks uit en je zal je merken dat je mentaal leniger en soepeler wordt!

 

Wil jij écht een diepere verbinding maken tussen je hoofd, je hart en buik? Bekijk dan onze workshop Stress release eens!

Maak een keuze.